Respectul este ca și încrederea, îl câștigi, nu îl impui.

Știi cum stă treaba și cu respectul ăsta ? Respectul se câștigă. Respectul e ca și încrederea, îl câștigi foarte greu și îl poți pierde foarte ușor. Respectul nu este genul de lucru pe care-l poți impune oamenilor din jur, fie prin frică, fie forțându-l să existe. Nu. Este o mare diferență între a avea respectul cuiva și a fii tolerat sau suportat, de nevoie.

Trăim într-o lume în care este foarte greu, imposibil chiar, să te izolezi și să începi să trăiești așa.. de unul singur. Tot drumul tău prin viață depinde de cum interacționezi cu diverși oameni, de la vânzătoarea plictisită de la chioșc care-ți dă restul îmbufnată, până la un posibil partener de afaceri. Cu unii închei un deal, cu alții o afacere, cu unii o prietenie, iar cu alți oameni, chiar relații de dragoste. Ei bine, e mai important să faci oamenii din jur să te placă, să aibe sentimente pozitive la adresa ta, decât să le bagi pe gât un respect pe care TREBUIE să îl aibe pentru tine, pentru că așa vrei tu. Cu cât impui mai mult, cu atât te vor respinge mai mult. Cu cât vrei să pari superior, cu atât ești mai mic în ochii celor din jurul tău.

Da, sunt oameni care vor respect, habar n-au cum să-l obțină, habar n-au ce înseamnă, pentru că nu au respect pentru nimic și nimeni din jurul lor. Dar da, îl vor, disperați, și-atunci o dau în bară. Fii atent când cineva reacțonează cu furie și ostilitate asupra ta. Doar așa afli limita unde respectul lui față de tine s-a încheiat.

Nu vei reuși niciodată să fii pe placul tuturor. Chiar și așa, ai mult mai mult de câștigat prin transparență, naturalețe și intenții bune. De ce e mai important să te faci plăcut ? Pentru că atunci știi sigur că primești, printre altele și respect, bun simț, că ești apreciat ca om. Mai important de atât este să-l faci pe interlocutorul tău, după ce s-au încheiat toate palavrele, să se mai lungească vreo 5 minute la vorbe cu tine, nu să-i vezi fugind, mâncând pământul, în speranța că nu vor mai fii nevoiți să interacționeze cu tine vreodată. Atunci vorbim doar de un interes, iar tu ai fost doar folosit, ai fost doar un mijloc pentru celălalt, să-l atingă. E trist să treci așa prin viață. Dar dacă după ce s-au încheiat afacerile, mai ai cu cine servi un pahar de vin, atunci ai câștigat o conexiune, poate o prietenie. Și ah, cum să uit.. atunci poți fii sigur că ai câștigat și ce voiai: respect tăticule, respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *